Powered by Smartsupp

Vajco prípravok na nakladanie vajec vajo 100 g

Skladom
Kód: 68060
€1,10 €0,92 bez DPH
Kategória: Prísady na varenie a pečenie
Hmotnosť: 0.1 kg

Osvedčený osvedčený prípravok našich babičiek na nakladanie vajec.

Použitie

Obsah vrecúška rozmiešajte približne v 6-10 litroch studenej vody a roztokom zalejte vajcia vyskladané do sklenenej alebo kameninovej nádoby tak, aby bola min. 5 cm pod hladinou. Nádobu zakryte celofánom a uskladnite na temnom a chladnom mieste. Teplota nesmie klesnúť pod 1°C. Toto množstvo by malo vystačiť na cca 100 vajec. Vajcia spotrebujte do 12 mesiacov. V roztoku väčšinou vzniká usadenín. Použitý roztok možno v nariedenom stave vyliať do prírody bez toho, aby došlo k jej poškodeniu (znižuje kyslosť pôdy).

Zloženie

hydroxid vápenatý E526.

Upozornenie

Správa od používateľky:
Nakladám vajcia v septembri a októbri, keď mám prebytky a to do VAJA. Používam ich na Vianoce na pečenie koláčov, pokiaľ sliepky prestanú v túto dobu znášať. Ak nie, používam do buchiet až do jari. Šľahám bez problémov krásny bielok do tuha. U týchto nakladaných vajec je treba dať veľký pozor pri oddeľovaní bielkov od žĺtka pred šľahaním. Bielok nie je tak presne oddelený konzistenciou od žĺtka, je akoby redší a rád sa zmieša so žĺtkom.

7 pádnych dôvodov, prečo by sme mali jesť vajcia!
Vajcia sú považované za superpotravinu. Majú najvyváženejší obsah nutrične významných látok, obsahujú skoro všetky dôležité vitamíny a sú dobre stráviteľné. Okrem toho obsahujú veľký podiel proteínov, takže sú vhodné pre všetkých, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá alebo nabrať svaly.

1. Obsahujú veľký podiel kvalitných proteínov
Chudnete? Potom by ste do svojho jedálnička vajcia určite mali zaradiť. Vajcia obsahuje bielkoviny, ktoré sú biologicky hodnotnejšie ako proteíny z mäsa alebo mlieka. Ich hlavným zdrojom je bielok. Ten je najväčšou zložkou sušiny vajcia a obsahuje 10 až 12% proteínov. V žĺtku sa podiel bielkovín pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteíny sú cenné najmä pre vysoké zastúpenie esenciálnych aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre človeka, pretože si ich nedokáže sám v organizme vyrobiť. Sú tiež veľmi dobre stráviteľné (z 98 až 100%).

2. Sú plné vitamínov a minerálov
Vo vajci sú zastúpené všetky vitamíny s výnimkou vitamínu C. V žĺtku prevažujú vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K), v bielku potom nájdeme vitamíny skupiny B. Minerálne látky sú reprezentované hlavne vysokým obsahom železa, fosforu, draslíka a zinku , Zo stopových prvkov je významný napr. selén.

3. Bielok neobsahuje tuky
Najviac diskutovanou zložkou vajec sú tuky nachádzajúce sa vo vaječnom žĺtku. Tie predstavujú asi 2/3 sušiny vaječného žĺtka. Z nutričného hľadiska sú najvýznamnejšie fosfolipidy, ktoré tvoria asi tretinu vaječných tukov. Tie majú pozitívny vplyv na stavbu a funkciu buniek. Bielok naopak tuky neobsahuje a má aj nízku kalorickú hodnotu.

4. Vajcia obsahuje cenné mastné kyseliny
Dôležitou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Bežné vajcia obsahuje asi 6 g mastných kyselín. Niektoré mastné kyseliny vo vajciach majú antitrombotické, antiaterosklerotické a antizápalové vlastnosti a ich zvýšená konzumácia pôsobí ako prevencia vzniku kardiovaskulárnych chorôb (aterosklerózy, trombózy), rheumatické artritídy, a majú ďalšie pozitívne účinky. Pre deti, najmä deti do 3 rokov, sú nevyhnutné na vývoj mozgu a očí. U starších ľudí prispievajú k vybalansovaniu hladiny hormónov, ktorá sa mení počas starnutia.

5. Vajcia má vysokú nutričnú hodnotu
Vajcia patria vďaka vysokej nutričnej hodnote vajcia medzi najhodnotnejšie potraviny. Priemerné vajcia má energetickú hodnotu 332–387 kJ. Hlavným zdrojom energie je žĺtok.

Podľa Food Standards Agency nie je pre väčšinu ľudí (s výnimkou osôb trpiacich hypercholesterolaémiou) nutné obmedzovať spotrebu vajec.

„Pre zdravých jedincov nepredstavuje konzumácia 1–2 vajec denne žiadne riziko, pokiaľ nie je v ich strave nadmerný príjem iných zdrojov cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Vo výžive detí vo veku 6–12 mesiacov sa odporúča konzumácia 4 žĺtkov týždenne, pretože žĺtok je cenným zdrojom dobre biologicky využiteľného železa. Malým deťom sa ale nemá dávať bielok kvôli riziku vzniku alergie,“ dodáva Kamila Míková.

6. Cholesterolu sa báť nemusíme
S vajcami býva spájaný aj cholesterol. Obavy z neho patria medzi príčiny poklesu spotreby vajec vo väčšine vyspelých krajín vrátane SR. Cholesterol je ale nevyhnutný na normálnu funkciu ľudského organizmu. Hladina cholesterolu v organizme je silne závislá od individuálneho metabolizmu každého z nás. Stravou ju možno ovplyvniť pomerne málo, maximálne z 30%.

Vysoká hladina cholesterolu v krvnom sére patrí medzi rizikové faktory pri ochoreniach kardiovaskulárneho systému. Na jej tvorbe sa podieľa zvýšený prívod celkovej energie v strave, najmä príjem tukov s vyšším obsahom nasýtených mastných kyselín. K zvýšeniu hladiny cholesterolu môže dôjsť aj pri konzumácii vysokoenergetickej stravy, ktorá neobsahuje cholesterol. V mnohých štúdiách však bolo preukázané, že dlhodobá konzumácia (6 mesiacov) 2 vajec denne viedla naopak k miernemu zníženiu hladiny cholesterolu.

„Dnešné vajcia tiež obsahujú menej cholesterolu. Toho bolo docielené vďaka šľachteniu sliepok a úprave kŕmnych zmesí,“ upozorňuje Kamila Míková.

7. S vajcami v krabičke nie je salmonela problém
Salmonely sú mikroorganizmy spôsobujúce nebezpečné ochorenia. Ako zdroj týchto ochorení bývajú najčastejšie uvádzané vajcia. Kontaminácia salmonelami pochádza buď od chorej nosnice, alebo z prostredia chovu. Najviac sú kontaminované vaječné škrupiny, najmä ak sú znečistené trusom alebo podstielkou. Salmonely sa ničia iba dostatočným zahrevom.

Škrupinové vajcia bývajú občas poškodené alebo znečistené a mikroorganizmy sa potom môžu preniesť zo škrupiny nielen do vajcia, ale aj do okolia vajcia – na ruky, kuchynské plochy, riad, ďalšie potraviny a pod. Ak sa bojíte nebezpečných mikróbov, siahnite po vajciach v krabičke. Z tých je odstránená škrupina, na ktorej sa salmonela môže vyskytovať, a navyše prechádza pasteráciou, ktorá mikroorganizmy zahubí.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: